Änglaföräldrar

ÄNGLAFÖRÄLDRAR

Den 20 maj 2020 lämnade vår älskade Alexander den här världen efter en tragiskt olycka. Alexander blev bara 16 år gammal.


Den där fruktansvärda tisdagskvällen i maj, lämnade vi sjukhuset utan vårt barn. Jag klarade mig igenom den första natten genom att fokusera på mitt andetag. Jag var tvungen att ligga på magen för att inte hyperventilera. Jag insåg snabbt att mina år av mediation och andningsträning nu skulle bli min livlina. Ett andetag i sänder.


Under mediation ett par dagar efter olyckan kom Alexander till mig. Han var vacker, glad, skinande och så fridfull. Han sa "Mamma, jag har det bra". Den upplevelsen var oerhört stark. Jag insåg att han fortfarande är kvar hos oss, fast på ett annat sätt. Vi kan fortfarande ha en starkt relation. 


Sedan började drömmarna komma. Fantastiska drömmar där Alexander kom för att ge en kram. Han kunde visa sig i olika åldrar, men alltid med det mest fantastiska leende och med en strålande inre frid. Jag visste under drömmarna att han var till låns och att han bara ville ge mig tröst och hopp om att vi ses igen. 


Vi bestämde oss för att fortsätta inkludera Alexander i vårt liv. Duka för honom, låta hans skor stå kvar i hallen och inkludera honom i våra samtal. Det kändes även viktigt att leva för honom. Göra det han inte längre kan. Att leva ett så gott liv som möligt. 


Så hur går man vidare efter att det värsta har hänt? Ofta är stödet från vänner och bekanta stort de första veckorna, men sedan avtar intresset snabbt. Omvärlden går vidare. En del drar sig undan eftersom det kan vara jobbigt att möta en medmänniska i sorg, andra undviker att prata om det som har hänt med rädsla för att påminna oss om sorgen? 


Efter olyckan har jag funnit stor tröst i samtal med andra föräldrar som befinner sig på samma smärtsamma stig. Det är en resa som är omöjlig att dela med andra som inte går igenom samma sak.


Dagsretreat för änglaföräldrar 22/4- 23 i Stockholm


Vi bjuder in till en dag tillsammans där vi skapar en känsla av närhet till våra barn. Kärleksbanden kommer alltid finnas kvar och dessa fortsatta band går som en röd tråd genom dagen. Intentionen är att inspirera till mer livskraft och närvaro i sorgen. Du får gärna ta med en inramad bild av ditt barn samt ett anteckningsblock.

 

Temat för dagen är kropp och själ. Vi kommer använda oss av enkla övningar från bland annat yoga, meditation, mindfulness. Fokus kommer ligga på det positiva kring våra barn och det vi är tacksamma för. Vi kommer inte dela omständigheter kring deras bortgång.

Istället öppnar vi upp för reflektioner kring fortsatta kärleksband och livet efter detta. Alla har sin existentiella tro, vi välkomnar mångfald och olika perspektiv.

 

Alla deltar utifrån sina förutsättningar, kom precis som du är. Dagen är fri från prestation. Tillsammans vill vi skapa en vacker och avslappnande dag där vi hedrar kärleken till våra barn. Vår förhoppning är att du lämnar dagen med påfyllning av värme & ljus i ditt hjärta. Initiativet är ett samarbete mellan Ett andetag och Johanna på Love never dies.


Vi som håller dagen har bakgrund inom hälso/beteendevetenskap, yoga och mindfulness men är framförallt ”änglamammor” på en läkande resa som vill skapa mening i sorgen.


Datum: 22/4 kl 10.30-16.30

Plats: Blåvinden, Tomtebogatan 6a, 113 39 Stockholm

Pris: 500 kr (i priset ingår eftermiddagsfika, te och frukt, aktivieter under dagen, yogamatta och kudde)

Ledare: Anna Storåker och Johanna Olind